Премиерът Лио ВарадкарИрландия е първата европейска държава, която подкрепя решението с

...
Премиерът Лио ВарадкарИрландия е първата европейска държава, която подкрепя решението с
Коментари Харесай

Защо Ирландия заема твърди пропалестински позиции?

Премиерът Лио Варадкар

Ирландия е първата европейска страна, която поддържа решението с две страни, предвиждащо основаване на самостоятелна палестинска страна. Това се случва през 1980 година, в взаимно изказване на дипломатическите служби на Дъблин и Бахрейн. Оттогава насам всяко ирландско държавно управление слага решението с две страни високо в листата на целите си и близкоизточният кротичък развой остава основен външнополитически приоритет, напомня сп. " Форин полиси ". Пат Шийхан, представител на Шин фейн, изяснява, че жителите на Северна Ирландия усещат съпричастност към палестинците. " Ако има нация, която може да разбере компликациите, които палестинците понасят, това е ирландската ", споделя някогашният член на Ирландската републиканска войска (ИРА). " Ирландия страда от колонизация и окупация от 800 години. Имало е голям брой въоръжени въстания против английската власт и виждаме по какъв начин палестинците страдат от същата колониална окупация ", счита той.

Кървавото нахлуване на палестинската ислямистка формация " Хамас " против Израел на 7 октомври и последвалият корав отговор от страна на еврейската страна провокира полемики в Брюксел за стратегиите за помощ за палестинския народ. Европейски Съюз изрично осъди нападението на " Хамас " против Израел, само че изпрати смесени послания по отношение на бъдещето на своята помощ за развиване на палестинците. Първоначално еврокомисарят за съседството и разширението Оливер Вархей разгласи, че всички заплащания ще бъдат спрени неотложно, само че по-късно същия ден Европейска комисия поправя тази позиция и заяви, че ще преразгледа заплащанията на помощи за палестинците.

Изказването му се беше сблъскало с яростна опозиция от страна на някои страни членки на Европейски Съюз, в това число Ирландия (както и Нидерландия и Люксембург). Външното министерство в Дъблин изрази съдбоносен митинг. По-късно беше оповестено, че Вархей е работил самоволно, обявявайки замразяването на заплащанията.

Защо Ирландия зае тази позиция?

Ирландия е първата европейска страна, която поддържа решението с две страни, предвиждащо основаване на самостоятелна палестинска страна. Това се случва през 1980 година, в взаимно изказване на дипломатическите служби на Дъблин и Бахрейн. Оттогава насам всяко ирландско държавно управление слага решението с две страни високо в листата на целите си и близкоизточният кротичък развой остава основен външнополитически приоритет, напомня сп. " Форин полиси ".

В наши дни по улиците на Белфаст се виждат израелски и палестински флагове, които отразяват разделянето сред най-вече протестантските последователи на съюза с английската корона и най-вече католическите последователи на обединяването с Република Ирландия, отбелязва Франс прес.

Пат Шийхан, представител на Шин фейн, изяснява, че жителите на Северна Ирландия усещат " съпричастност " към палестинците. " Ако има нация, която може да разбере компликациите, които палестинците понасят, това е ирландската ", споделя някогашният член на Ирландската републиканска войска (ИРА). " Ирландия страда от колонизация и окупация от 800 години. Имало е голям брой въоръжени въстания против английската власт и виждаме по какъв начин палестинците страдат от същата колониална окупация ", счита той.

Преди две седмици Шийхан, прекарал години от младостта си в пандиза за бомбени набези, е взел участие в гала по откриването на нова рисунка на стена,  която комбинира думите " Свободна Палестина " със свидлив пестник с цветовете на ирландското и палестинските флагове.

От друга страна, юнионистите изпитват афинитет към израелската идея, съгласно Брайън Кингстън, народен представител от водещата юнионистка партия ДЮП. " Ние считаме, че Израел е страдал извънредно от тероризма от години, тъкмо като нас ", споделя 57-годишният някогашен кмет на Белфаст, който неотдавна е взел участие в гала в памет на 30-ата годишнина на бомбено нахлуване против заведение за риба и пържени картофки през 1993 година, при което починаха 9 души.

" ИРА и ООП (Организацията за избавление на Палестина, която по-късно ще бъде приета от Организация на обединените нации като представител на палестинския народ и през 1993 година подписва с Израел споразуменията от Осло за палестинската автономия-бел.АФП) са си сътрудничили в региона на интернационалния тероризъм, споделяйки уменията си. А ние се противопоставяхме ", споделя той.

Двата политически лагера в разграничената английска провинция заемат сходни позиции – и издигат съответните флагове – още от времето на Втората палестинска интифада при започване на века и преди този момент.

Отношението в самата Република Ирландия е сходно с това на републиканците в Северна Ирландия: Дъблин признава Израел едвам през 1963-а, 15 години след оповестяването на самостоятелност. Това е и последната страна от Европейски Съюз, която разрешава откриването на израелско посолство – едвам през 1993 година.

Израелското издание Ynetnews дефинира Ирландия като " една от най-враждебните към Израел страни в Европа " и отбелязва, че посланичката Дейна Ерлих е подлагана постоянно на стряскащи персонални закани, до момента в който в обществените медии се множат апелите за прогонването ѝ от страната и се популяризират нейни фотоси, на които е прибавен декор с тъмночервен цвят.

Общественото мнение в страната е най-вече срещу Израел, а Ирландия е една от страните, дали своят вот в поддръжка на “антиизраелската резолюция на Организация на обединените нации, която приканва за помирение в Газа, без да осъди дейностите на “Хамас ” и без да призове за освобождението на заложниците ”.

Според самата Ерлих “е обезкуражаващо да ставаме очевидци на сходни крайни позиции, които произлизат не от откровена поддръжка за палестинците, а от надълбоко вкоренена ненавист към Израел ”.

Израелски посланици от целия свят показаха поддръжка за Ерлих. Реувен Езер, израелски дипломат в Румъния, съобщи, че “тези, които се пробват да прогонят нашия дипломат от своята страна, се съюзяват с Иран, “Хизбула ”, “Хамас ” и други терористични организации, чиято цел да е ни прогонят от родината ни ”.

Още през първата седмица на спора Ирландия (към която се причислиха Люксембург и Дания) се пробваха да накарат Европейски Съюз да призове за отбягване на ескалацията след изненадващото нахлуване на “Хамас ”. Те обаче се сблъскаха със съпротивата на други европейски страни, които дадоха приоритет на солидарността с Израел, заяви в. “Айриш таймс ”, като се базира на дипломатически източници.

По-късно министър председателят Лио Варадкар беше измежду първите държавни ръководители, определили израелските удари по Газа като “колективно наказване ”. Президентът Майкъл Хигинс съобщи твърдо, че дейностите на Израел “разбиват на пух и прахуляк ” разпоредбите за отбрана на цивилното население, съществували от Втората международна война насам. Тези позиции нарушават общата европейска позиция, която поддържа правото на Израел на самоотбрана, отбелязва английският в. " Гардиън ".

Доколко Ирландия ще успее да повлияе на тази позиция – и до каква степен вместо това ще се разграничи от нея, както към този момент направи, като съобщи, че изказванията на председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в поддръжка на Израел “не отразяват позицията ” на Дъблин - занапред следва да забележим. Много ще зависи от това, по какъв начин ще се развие спорът в Газа и докога ще продължи интензивният обстрел на палестинския анклав. А това зависи, евентуално, на първо място от триумфа на сухопътната атака в премахването на ислямисткото придвижване, поставящо си за цел да изтрие Израел от лицето на Земята. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР